18 Mart 2015 Çarşamba

Dijital Delillerde Güvenlik ve HASH Kodu

Dijital delillerde HASH kodu
Hash kod kavramı program geliştirmede kullanılan şifreleme yöntemidir. Her programın kendi özgü bir hash kodu olduğu için bu kavram programlar için bir parmak izidir diyebiliriz. Aynı  programı iki kez yazmamız  durumunda dahi söz konusu iki program iki farklı hash koda sahip olur. Buradan hareketle hash kod bir programın DNA'sıdır diyebiliriz. Hash kod benzersiz bir yapıda olduğundan dolayı anahtar görevi gören bir şifreleme biçimidir. Ayrıca bu şifreleme metodu sayesinde içeriklerimizin izini sürebiliriz.

Hash kontrolü nedir?

  
            Dosyalar için parmak izi görevi gören hash kontrolü dosya indirildikten sonra yapılır eğer kodda yer alan algoritma tamamen aynıysa indirilen içerik doğrulanmış olur. Buradan hareketle hash kontrolü dosya indirmenin doğru bir biçimde yapılıp yapılmadığını ve dosyada herhangi bir değişiklik olup olmadığını anlamak amacıyla kullanılır diyebiliriz.


Hash kod kavramının hukuktaki yeri nedir?

            İnternetin hayatımızı şekillendirdiği ve her alana girdiği günümüzde hash kod kavramı hukuktan ayrı düşünülemez. Hash kod kavramı, herhangi bir adli süreçte davayla ilgili cihazlarda yeralan bilgiler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını anlamak için kullanılır. Hukuki sürecin başında ve sonunda hash kodlar alınır. Başta alınan kodla sonda alınan kod birbirinin aynısı değilse bilgiler üzerinde değişiklik yapıldığı anlaşılır. Teoride çok doğru ve net sonuçlar vermesi beklenen bu metod bazı durumlarda doğru sonuç vermemektedir. Yani hukuki sürecin başından sonuna kadar olan zamanda söz konusu bilgiler üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamış olsa dahi hash kodları bazı durumlarda birbirinin aynısı olmamaktadır. Dolayısıyla adli süreçte hash kontrolünün herzaman doğru sonuçlar vermesini beklemek ve buna göre bir hüküm vermek hata olacaktır. Bunun yanında söz konusu olan dijital verilerin alınmasıyla ilk hash değerinin belirlenmesi arasında geçen sürede dosyalara herhangi bir ekleme yapılıp yapılmadığını bilmek imkansızdır. Bu nedenle teoride yüzde yüz sonuç vermesi beklenen hash kodu kullanımı şüpheli bir hale gelmektedir. Dolayısıyla hash kodunun hukuki bir delil olarak geçerliliği yoktur. Kısacası birinci ve ikinci hash'leme işlemleri arasında oluşabilecek dijital bir aksaklık ihtimali ve söz konusu dijital dosyaların bulunduğu cihazların alındığı zaman ile birinci hash'leme zamanı arasındaki sürede ekleme olabileceği şüphesi hash kodunun hukuki bir delil olmamasına sebep olmaktadır.  

Mert Güdücüoğlu                                                                                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder